Kevätaurinko houkuttelee juoksulenkille☀️ Milloin ja miten voi aloittaa juoksuharrastuksen synnytyksen jälkeen?

Sopiva aika juoksun aloittamiseen on hyvin yksilöllistä riippuen mm. liikuntataustasta, raskausajasta, synnytyksestä tai esimerkiksi vauva-arjen kokonaiskuormituksesta.

Yleisesti suositellaan, että synnytyksestä olisi kulunut aikaa 3-6kk ennen juoksuharrastuksen aloitusta, mutta pelkkä synnytyksestä kulunut aika ei yksin määrittele sitä, onko valmiuksia lähteä juoksemaan. Vaikka synnytyksestä olisi kulunut pidempikin aika, ei lantionpohja välttämättä kestä äkkiseltään juoksun tuomaa kuormitusta. Ensimmäiset kuukaudet synnytyksen jälkeen eivät siis vielä ole juoksulenkkeilyn aikaa, mutta ne voivat hyvinkin olla hyvää aikaa valmistaa kehoa juoksua varten💚

Pitkän tauon, raskauden ja synnytyksen jälkeen on tärkeintä valmistaa kehoa säännöllisesti, monipuolisesti ja nousujohteisesti ennen varsinaisen juoksuharrastuksen aloittamista. (Sama pätee myös muuhun kovempaan treenin, jossa lantionpohjalta ja koko keholta vaaditaan paljon kuten esim. hyppyjä ja nopeita liikkeitä sisältävät ryhmäliikuntatunnit tai voimailulajit).

Juoksu vaatii koko keholta paljon ja hyvä valmistautuminen mahdollistaa juoksun aloituksen ilman rasitusvammoja, kipuja tai lantionpohjan toimintahäiriöitä. Valmistautuminen voi olla mm. lantionpohjan totuttamista asteittain iskuttavaan kuormitukseen (hyppelyt, paikallaan juoksu, dynaamiset askelkyykyt yms.), keskivartalon hallintaa ja alaraajoja vahvistavaa lihasvoimaharjoittelua (Huom! keskivartaloa voi ja kannattaa harjoittaa muutenkin kuin selinmakuulla) tai kävelylenkkien tehostamista aikaa tai matkaa lisäämällä. Mikäli lantionpohjan oireita kuten virtsankarkailua, paineentunnetta tai kipua ei kevyemmässä rasituksessa ilmene, voi kävelylenkeistä siirtyä ensin intervallityyppiseen harjoitteluun, jossa lyhyet juoksupätkät ja kävely vuorottelevat ja sitten maltillisesti pidentää juoksuosuuksien pituutta.

Mikäli koet epävarmuutta palautumisestasi tai juoksun aloitukseen liittyen tai lantionpohja oireilee rasituksessa, on kannattavaa hakeutua äitiysfysioterapiaan ja varmistaa mikä on järkevää etenemistä juuri sinun kohdallasi💚

🔥🏃🏼‍♀️Nyt myös saatavilla uusi äitien juoksuun valmistava fysioterapeuttinen pienryhmä, startti jo 16.5. 🏃🏼‍♀️🔥Tutustu lisää juoksuun valmistavaan ryhmään ja ilmoittaudu mukaan täältä.