Värttinäluun alaosan murtuma on tyypillisin yläraajamurtuma ja on yleisimmin seurausta ojennetun yläraajan päälle kaatumisesta. Suomessa näitä tapahtuu noin 12 000 vuodessa. Yli 65-vuotiailla lähes 18% kaikista murtumista on värttinäluun alaosan murtumia.

Murtuma voidaan hoitaa konservatiivisesti asettamalla luut hyvään asentoon ja kipsaamalla. Mikäli murtumaa ei saada hyväasentoiseksi tai asento pettää 1-2 viikon seurantakuvissa, harkitaan operatiivista hoitoa. Leikkausmenetelmistä käytetyin on volaarisen eli kämmenen puoleisen lukkolevyn käyttö. Operaatiossa murtumakappaleet asetetaan paikalleen, minkä jälkeen ne kiinnitetään tukevasti lukkolevyllä. Levytyksen etuna on se, että kuntouttavat harjoitteet voidaan aloittaa jo kahden viikon kipsihoidon jälkeen.

Ilman operaatiota kipsihoito kestää yleensä 4-6 viikkoa. 3-6 viikon kuluessa murtuma-alueelle muodostuu pehmeää uudisluuta, joka seuraavien 3-4 kuukauden aikana mineralisoituu ja kovettuu. Tämän takia raskasta kuormitusta vaativaan työelämään voi palata nopeimmillaankin 2-3 kuukauden kuluttua murtumasta.

Kipsin poiston jälkeen ranne on usein jäykkä ja turvonnut. Kipua esiintyy erityisesti kuormituksessa ja myös yösärky on tyypillistä. Ranteen lisäksi sormet saattavat joissain tapauksissa olla turvonneet ja koko käden toiminta heikentynyttä.

Tyypillisesti toipuminen rannemurtumasta kestää noin 6-12 kuukautta riippuen lähtötilanteesta, iästä ja kädelle asetetuista vaatimuksista. Useissa tapauksissa rannemurtuma paranee ilman erillistä fysioterapiajaksoa ja sairaalasta saatujen ohjeiden mukaan harjoittelu riittää. Erityisesti haastavissa ja operatiivisesti hoidetuissa rannemurtumissa säännöllinen fysioterapia on kuitenkin tarpeen.

Oikein toteutetulla kuntoutuksella voidaan nopeuttaa työelämään ja harrastuksiin palaamista, hoitaa kipua, lisätä yläraajan liikelaajuuksia ja myöhemmässä vaiheessa kuntoutusta palauttaa kadonneita lihasvoimia. Tavoitteena on mahdollisimman kivuton ja liikkuva ranne sekä hyvä puristusvoima.

Seuraavassa osassa käyn läpi mitä rannemurtuman jälkeinen fysioterapia sisältää.
Pysy kuulolla!


– Jussi / Fysioterapeutti

Kirjoittaja on viimeisen kahden vuoden aikana työssään perehtynyt monipuolisesti kaikenlaisiin yläraajan ja käden alueen vaivoihin. Jussi Väisänen työskentelee lielahden toimipisteellä Tampereella. Lisätietoja saat Jussilta ja ajanvaraukseen pääset tästä.