Arven vuosi

Olen hoitanut erilaisia arpia vuosien ajan ja nähnyt arpien kehityksen eri vaiheet sekä vaikutukset kehon toimintaan. Hyvällä arven hoidolla ja seurannalla arpi usein paranee ongelmitta, eikä siitä jää kehoon kuin vaalea ja haalea jälki muistuttamaan eletystä elämästä. Huonolla arven hoidolla ja seurannalla on sitten toisenlaiset seuraukset: arpi voi jäädä kiristämään, punoittamaan ja tuntoherkäksi. Pahimmillaan kiinnikkeet vetävät ympäröivää kudosta aiheuttaen kipua ja toiminnallisia ongelmia. 

Arpi syntyy haavasta, eli ehjän ihon tai sen alaisten kudosten rikkoontumisesta.  Haavat jaotellaan akuutteihin ja kroonisiin haavoihin. Akuutti haava syntyy jonkin ulkoisen voiman seurauksena. Krooniset haavat määritellään avoimiksi haavoiksi, jotka ovat olleet avoimena yli kahden viikon ajan. Kroonisten haavojen hoitoon liittyy usein perussairauden, kuten diabeteksen hoito. Haavatyyppejä on useita, kuten naarmu tai pintahaava, viiltohaava, pistohaava, ruhjehaava, ampumahaava ja puremahaava. Keskityn tässä leikkausten jälkeisiin haavoihin ja arpiin.

polven leikkausarpi

Haavan paraneminen jaotellaan tulehdus-, korjaus- ja kypsymisvaiheeseen. Nämä kolme vaihetta määrittelevät hoidon ja seurannan. Ensimmäinen vaihe eli tulehdusvaihe kestää 1-6 vuorokautta, jolloin on tärkeää suojata haava bakteereilta puhtain sidoksin ja paikallishoitolinjausten mukaisin ohjein. Paikallishoito-ohjeet määrittelevät haavan ensimmäisten viikkojen tai kuukausien hoidon. Haavan paikka, koko ja muoto kehossa vaikuttavat oleellisesti sen paranemisprosessiin. Esimerkkinä luisten alueiden paranemisessa on aina otettava huomioon luutumisaika sekä pintahaavan paraneminen. Tähystysleikkausten yleistyessä suuriakin operaatioita voidaan tehdä pienten reikien kautta, mutta arpikudosta voi muodostua silti laajemmin, mitä pinnalta on nähtävissä. 

Toisessa vaiheessa haavan kudos alkaa vahvistumaan ja umpeutumaan pohjalta sekä ihon pinnalta. Korjausvaihe kestää noin kahden viikon ajan, jonka jälkeen alkaa noin 6-12 kuukautta kestävä kypsymisvaihe. Kypsymisvaihe voi kestää pidempäänkin riippuen yksilöllisistä eroista. Keho pyrkii aina kohti tasapainoa ja toimivuutta. Se pyrkii siihen, että arpi kypsyy ihon kaltaiseksi toimivaksi alueeksi, joka ei häiritse kehon normaalia toimintaa. Mutta unohdettu, hoitamaton arpi saattaa alkaa muodostamaan kiinnikkeitä, jotka lopulta kiristävät ympäröivää kudosta. Kiinnikkeinen arpi on kireä, kipeä, punoittava ja usein koholla. Ympäröivä kudos voi olla laajaltakin alueelta kosketusarka. Joskus lihaskalvorakenteen häiriöksi voi koitua pienikin luomenpoistoarpi, joka kiristyessään aiheuttaa ongelmia. 

Arven itsehoitoon on saatavilla valitettavasti hyvin vähän tietoa. Vastaanotolleni hakeutuneet asiakkaat eivät ole useinkaan saaneet minkäänlaisia arven hoito-ohjeita. Oma käsitykseni ja kokemukseni leikkausten jälkeisestä haavan ja arven hoitoprosessista on, että haavan ensimmäinen ja toinen vaihe hoidetaan hyvin, mutta kolmas vaihe unohtuu täysin. Siihen ei perusterveydenhuollossa ole tehty linjauksia, jolloin selkeitä ohjeita ei ole. Ilokseni sain huomata, että terveyskylä.fi sivustolta löytyy hyvät ohjeet myös manuaaliseen arven hoitoon. Moni välttäisi turhaa kipua, jos saisi vinkin edes kyseisten ohjeiden äärelle ja pääsisi hoitamaan kypsymisvaiheen kunnolla. Asiakkaiden omasta motivaatiosta ei ole ikinä ollut kyse arven hoidon suhteen, vaan aina tiedon puutteesta. 

Arven hoidon voi aloittaa korjausvaiheessa, eli kaksi viikkoa haavan muodostumisesta. Hoito aloitetaan arpea ympäröivästä kudoksesta hellästi liikuttaen ihon pintaa. Arven päältä voi aloittaa käsittelyn vasta kun se on kokonaan umpeutunut, eikä siinä saa olla voimakasta turvotusta tai nesteen tihkumista. Arven iho on aluksi herkkä rikkoutumaan, jonka vuoksi voi käyttää rasvaa tai öljyä väliaineena. Voit testata otteita ensin terveelle iholle. Liikuta ihoa pystysuuntaan, poikittain ja pyöritellen. Lisäksi kokeile nyppiä ihoa. Näillä otteilla edetään arven reunoilta kohti arpea. Kun iho kestää, voi arven päältä käsitellä kyseisin ottein. Suosittelen katsomaan Keinoja arven itsehoitoon otsikon alta, terveyskylä.fi sivustolta löytyvää videota otteista. Arpea tulisi käsitellä ensimmäisten kuukausien ajan useita kertoja viikossa, jonka jälkeen seuranta riittää. Seurannan aikana harvemmat käsittelykerrat riittävät, koska myöhemmässä paranemisvaiheessa kiinnikkeiden muodostuminen heikkenee. 

vatsan arpi

Arpi on aluksi punainen ja se voi olla koholla. Arven alue voi tuntua kosketusaralta. Paranemisen edetessä arven värin tulisi alkaa vaalenemaan oman ihon väriseksi tai jopa vaaleammaksi. Arkuuden tulisi helpottaa. Normaalisti parantuessaan arven ihon tulisi olla joustava ja liikkuva. Apua kannattaa hakea, mikäli et uskalla käsitellä arpea, kiristys lisääntyy ajan kuluessa, arven alueella on arkuutta, liikkuminen vaikeutuu, arven väri ei muutu tai haluat ammattilaisen yksilöllisen arvion. Arpi voi olla monille arka aihe, mutta ei  ole häpeä pyytää sen hoitoon apua. Tässäkin asiassa ennaltaehkäisyllä vältetään turhaa kipua ja kärsimystä. Vaikka arpi olisi yli vuoden vanha, sen hoitoon voidaan käsittelyllä vaikuttaa. 

Olen vastaanotollani käsitellyt jopa 20 vuotta vanhojen arpien kiinnikkeitä hyvin tuloksin. Hoitamiani arpialueita ja leikkauksia ovat olleen mm. sydänleikkausten jälkeiset arvet, TOS-leikkausten arvet, keuhkotoimenpiteiden arvet, vatsan alueen skopia-arvet, lonkkaleikkaukset, nilkan ja polven vammojen leikkausarvet, luomenpoistoarvet ympäri kehoa, vanhat keloidi arvet, rintojen arvet (syövän hoidon jälkeen, rintojen pienennys- tai poistoarvet), sektioarvet, kaularangan arvet, suun alueen arvet, leuan alueen arvet, pään arvet, kurkunpään ja kaulan alueen arvet. 

Oma ikä, perintötekijät, terveydentila ja elämäntavat on hyvä tiedostaa, koska ne vaikuttavat kudoksen paranemisprosessiin. On tärkeää huolehtia hyvästä nesteytyksestä, hivenaineista ja ravitsemuksesta.  Arven paraneminen voi pitkittyä mikäli rakennusaineita ei ole. Keho kyllä hyödyntää kaiken sen mitä sillä on käytettävissä, mutta se vaatii energiaa polttoaineeksi ja vuoden päivät ovat pitkät. Ravitsemuksen lisäksi palautuminen ja mielekäs liikunta edistävät myös arven paranemista. Kehon sidekudokset voivat hyvin, kun niitä liikutetaan. Myofaskiaalinen järjestelmämme vaikuttaa kehossa kokonaisvaltaisesti ja paikallisesti, mihin vaikutamme omilla toimillamme. Joskus tarvitsemme kuitenkin omien toimien lisäksi apua.

Tervetuloa vastaanotolleni Fysioavaimen Liken tai keskustan toimipisteelle, mikäli arpiasiat mietityttävät. Varaa aika 60min fysioterapiaan. Fysioterapeuttisin keinoin voit saada apua. Mikäli aihe kiinnostaa, voit lukea lisää: 

Haavat ja verenvuodot. https://www.terveyskirjasto.fi/.

Mikä on haava. www.terveyskyla.fi

Haavan paranemisvaiheet. www.terveyskyla.fi

Keinoja arven itsehoitoon. http://www.terveyskyla.fi

Lisää arpifysioterapiasta myös täältä.


Pinja Kuusi
Psykofyysinen Fysioterapeutti
Tampere Lielahti ja Keskusta
pinjakuusi@fysioavain.fi

Psykofyysinen fysioterapeutti Pinja Kuusi

Ajanvaraukseen pääset tästä.