Mitä on purentafysioterapia/ purentaelinten fysioterapia?

Purentaelimiin kuuluvat leukaluut, leukanivelet, leukaa liikuttavat lihakset, kieli ja hampaat. Niihin liittyvät läheisesti niskan ja kaulan lihakset, sekä jossain määrin myös hartioiden ja yläraajojen lihakset. Purentaelinten fysioterapia on lyhyesti sanottuna näiden kudosten toiminnan ja yhteispelin tutkimista ja hoitamista. 

Toinen nimitys purentaelinten toimintahäiriöille on TMD (tempomandibular disorders), joka on lainattu kansainvälisestä tutkimuskirjallisuudesta sellaisenaan. Käypä Hoito suositus määrittelee sen ”purentaelimistön kivuksi ja toimintahäiriöiksi”. Yleisiä purentaelimiin liittyviä oireita ovat leukojen särky, päänsärky, niskakipu, johon hieronta ei auta, ja toisinaan myös korvien soiminen ja humiseminen.

Mikä aiheuttaa purentaelinten toimintahäiriöitä?

Aivan tarkkaa syytä siihen ei tiedetä, että minkä vuoksi toisille kehittyy purentaelimistön toimintahäiriöitä ja toisille ei. Purentaelinten toimintahäiriöt voivat olla luonteeltaan puhtaasti mekaanisia, jokin purentaan liittyvä rakenne aiheuttaa ylikuormitusta purentalihaksissa tai leukanivelissä. Leukaluiden kokoon ja hampaiden yhteensopivuuteen liittyvät häiriöt eivät sellaisenaan ratkea fysioterapiassa, mutta niihin liittyviä oireita voidaan lievittää. Lihas- ja nivelperäisiin oireisiin sen sijaan voidaan vaikuttaa suoraan harjoituksilla ja manuaalisilla tekniikoilla.  

Yleinen syy oireiden kehittymiselle on stressi. Se nostaa vireystilaa ja tekee hengityksestä pinnallista. Pinnallinen hengitys puolestaan kiristää koko kehoa ja pitää yllä kohonnutta vireystilaa. Vaikka hoito aloitetaan paikallisesti niistä kudoksista, joissa oireet ilmenevät voimakkaammin, on monesti tarpeellista katsoa kokonaisuutta laajemmin ja pyrkiä tunnistamaan tilannetta ylläpitäviä tekijöitä. Purentalihasten toimintahäiriöt voivat toisinaan vaatia jopa moniammatillista hoitoa, mikäli ylläpitäviä tekijöitä on paljon. 

Käypä Hoito suositukseen kirjatun tilaston mukaan 7–9 % väestöstä kärsii hoitoa vaativista purentaelinten toimintahäiriöistä, ja heistäkin vain pieni osa tarvitsee vaativampaa, joskus jopa kirurgista, hoitoa. Vaivojen yleisyydessä on hiukan vaihtelua eri lähteiden välillä ja vaikka se kertookin siitä, että kyseessä on todellinen ilmiö, tilastot kertovat myös siitä, millaiset ihmiset hakevat apua vaivoihinsa. Prosenttiosuudet kertovat kroonistuneiden purentaelimistön toimintahäiriöiden määrästä, ohimeneviä ja lyhytaikaisia häiriöitä on todennäköisesti enemmän. Tätä ajatusta omakin kokemukseni tukee.

Oma osaamiseni

Ensimmäiselle kurssille lähdin vuonna 2013 puhtaasti uteliaisuuttani. Purentalihaksia ja niihin liittyviä vaivat eivät kuulu hierojan perustutkinnon pakollisiin sisältöihin. Purentaelinten tutkiminen ja käsittely avasivat uuden horisontin, sillä TMD-vaivat ovat usein liitoksissa myös muihin niskojen, hartioiden ja yläraajojen toiminnan häiriöihin. Tämä oivallus kulki mukanani myös uudelle uralleni fysioterapeuttina. Vuonna 2019 kävin Suomen ortopedisen manuaalisen tekniikan yhdistyksen (SOMTY ry) TMD-fysioterapian jatkokoulutuksen, vuonna 2020 tutustuin hiukan perusteellisemmin äänenmuodostuksen ja hengityksen fysiologiaan, vaikka laulajille tarkoitettu kurssi olikin kaukana oman mukavuusalueeni tuolla puolen. 

Oman osaamiseni kehittymisen kannalta suurin merkitys on ollut yli vuosikymmenen aikana kohtaamillani asiakkailla. Todelliset tilanteet ovat harvoin täysin oppikirjan mukaisia, sillä purentaelinten toimintahäiriöt saattavat olla hyvin pitkän ajan kuluessa kehittyneitä ja ne voivat liittyä hyvin erilaisiin taustatekijöihin, elämäntilanteista sairauksiin, ja taustatekijöiden yhdistelmiin. TMD-vaivat reagoivat kuitenkin hoitoon pääsääntöisesti hyvin, vaikka ”yhden koon” kaikille sopivaa fysioterapiareseptiä ei voikaan sellaisenaan laatia.   

Milloin kannattaa hakeutua purentaelinten fysioterapiaan?

Mikäli koet oireita, kuten purentalihasten väsyminen ja kipu, lihasperäinen päänsärky, leukanivelen liikkeen häiriöt tai tinnitus, fysioterapiasta saattaa olla hyötyä. Purentakiskohoidon aloittamisen yhteydessä on hyvä käydä hoidattamassa purentalihaksiaan, koska kuormitus muuttuu sen myötä ja leuat saattavat kipeytyä. 

Purentaelinten toimintahäiriöiden hoito ennuste on yleensä hyvä. Yleisenä ohjeena olen pitänyt, että jos epäilee kasvojen ja pään alueen kipujen johtuvat purentaelinten toimintahäiriöistä, se pitää usein paikkansa. 

Sertifioitu Urheilufysioterapeutti Tapani Kudjoi

Tervetuloa purentaelinfysioterapiaan! Varaa aika Tapanille tästä.