Hierojan erikoisammattitutkinto

Joskus kannattaa tarttua hetkeen ja lähteä opiskelemaan uusia itseä kiinnostavia asioita.

Päätin aloittaa tammikuussa 2014 hierojan erikoisammattitutkinnonopinnot. Se tuntui luonnolliselta jatkumolta ammattitutkinnon jälkeen. Muutenkin tutkinnon sisältö kuulosti mielenkiintoiselta ja siltä, että tulisi varmasti olemaan minulle paljon hyötyä. Ja näin toden totta on ollutkin! J Päätin nyt avata tutkinnon sisältöä hieman enemmän teille asiakkaillenikin! J

Tutkinto jakautuu kolmeen vapaavalintaiseen ja yhteen pakolliseen osioon (hierontatyön asiantuntijana toimiminen). Pirkanmaan urheiluhierojakoulu toteutti meille tutkintokokonaisuuden ja oli valinnut valmiiksi vapaavalintaiset osiot: urheilijan lihashuolto, nivelten liikkuvuuden edistäminen sekä kivun hoito.

Urheilijan lihashuoltooli minulle osittain kertausta, koska olen valmistunut urheiluhierojakoulusta. Mutta kertaustahan on aina opintojen äiti. Tärkeänä osana tässä osassa on nimenomaan urheilijan harjoituskausien huomioiminen. Ainahan hierontaan tullessa niin ”tavalliset” kuin urheilijatkin huomioidaan yksilöinä ja hoito suunnitellaan jokaiselle parhaimmalla mahdollisella tavalla. Mutta urheilijoiden kanssa tulee muistaa se, minkälaista hierontaa olisi syytä käyttää missäkin vaiheessa harjoitus-/kisakautta ja mitä ei tulisi ensisijaisesti käyttää. Tähän osioon kuului myös poikittaisotteiden käyttöä, väliaineen käytön vähentämistä hoidon aikana (vai tarvitseeko ollenkaan) sekä urheiluteipin käyttöä.

Nivelten liikkuvuuden edistämisessä olikin sitten enemmän ”uusia” asioita minulle. Ammattitutkinnon aikana sivuttiin nivelten mobilisointia (pääosin raajojen niveliin) ja taisi meillä puoli päivää olla koulutustakin silloin siihen. Mutta silloin sitä keskittyi vielä perushieronnan suorittamiseen, jotta on sen kanssa hyvä. Näin ollen nyt tuli mahdollisuus oppia mobilisoinnin saloja, niin selkärangan kuin raajojenkin nivelten alueille. Sieltä jäikin käteen paljon uusia tekniikoita ja toimivia hoitomuotoja tavallisen hieronnan kaveriksi (etenkin selkäongelmista kärsivien ihmisten hoitotilanteisiin).

Kivunhoito-osiossaisossa roolissa oli kroonisen kipupotilaan kohtaaminen sekä kipuoireiden helpottaminen. Haastavaksi osiossa osoittautui nimenomaan se, että kroonisista kiputiloista kärsiville ihmisille ei välttämättä löydy hoitomuotoa, joka poistaisi kivun kokonaan. Tällöin suureen rooliin nousee kivun tunteen lievittäminen. Uutena tekniikkana tästä osiosta sain triggerpisteiden(kipupisteiden) käsittelyn sekä kinesioteipin käytön. Mukana oli myös ultraäänenja sähkölaitteen käyttöä (erityisesti TENS).

Pakollinen osio, hierontatyön asiantuntijana toimiminen, oli loppujen lopuksi erittäin mielekäs. Sen avulla saimme valmiudet toimia virallisina hierojan ammattitutkinnon arvioijina (tämä on hyvä juttu, sillä näin eri koulujen valmistuneiden taso pysyisi mahdollisimman tasaisena!!) . Lisäksi saimme työelämänohjaajan pätevyyden paremmaksi, jotta olisimme ammattitutkinnon suorittajille kaikin puolin enemmän avuksi tutkinnon suorittamista ajatellen.

Näin puoli vuotta valmistumisen jälkeen, on hyvä pysähtyä miettimään kulunutta kahta vuotta. Vaikka työn ohella opiskeleminen ei aina ole ruusuilla tanssimista ja sitä stressittömintä aikaa, niin ne ovat olleet antoisia niin opinnollisesti kuin tutustuessa muihin ihaniin kollegoihin ympäri Suomea. Voin suositella kaikille koulutetuille hierojille lisäkouluttautumista ja erikoisammattitutkinnon käymistä. Kyllä uusien asioiden opiskelu ja vanhan kertaaminen vain aina kannattaa! Se millä seuraavaksi lähden itseäni sivistämään, hautuu vielä mielessä, mutta katsotaan mitä elämä tuo.

Näin ollen ei muuta kuin vain tervetuloa ammattitaitoisiin käsiin! J

Kesäterkuin ,

Milla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *